Nagoya University
CAMPUS MUSEUM MAP

A 名大代表コース (所要時間 約3時間)
Representative Facilities (Approx. 3hrs)

博物館 古川記念館 豊田講堂 野依学術記念交流館 ケミストリーギャラリー 2008年ノーベル賞展示室(ES総合館) NIC 減災館 赤﨑記念研究館 附属図書館 野外観察園

歩数と消費カロリー

1 博物館 古川記念館Nagoya University Museum (Furukawa Hall)

2 豊田講堂  Toyoda Auditorium

3 野依学術記念交流館  Noyori Conference Hall

4 野依記念物質科学研究館・ケミストリーギャラリー  Noyori Materials Science Laboratory

5 ES総合館・2008ノーベル賞展示室  E and S Building

6 NIC(ナショナルイノベーションコンプレックス)  National Innovation Complex

7 減災館  Disaster Mitigation Research Building

8 赤﨑記念研究館  Akasaki Institute

9 中央図書館  Central Library, Nagoya University

10 野外観察園

A:名大代表コース
Representative Fafilities

博物館 古川記念館  Nagoya University Museum (Furukawa Hall)

1965年に建設された古川記念館は図書館として、名古屋を発祥とする日本屈指の 映画会社「日本ヘラルド映画」の創立者古川為三郎と志ま夫人による2億円の寄附により建てられた。木目の入った、打ちっ放しのコンクリート、上層階に行くほど広がるフォルム、折板天井の吹き抜け、断面十字型の柱など、近代建築の特徴が随所にみられる。1981年に現在の中央図書館ができるまで、名大の中央図書館としての機能を果たした。その後資料館となり、2001年に博物館として一般公開された。

設計:谷口吉郎,(耐震改修工事:伊藤建築設計事務所)
施工:大林組,(耐震改修工事:木津工務店)
竣工:1964年,(耐震改修工事:2008年)
規模:鉄筋コンクリート造地上3階・延べ床面積3,791m2

Furukawa Memorial Hall was constructed as a library in 1965 with a donation of 200 million yen by Tamesaburo FURUKAWA and his wife, Shima. Furukawa is best known as the founder of Nippon Herald Films, a preeminent Japanese film company that got its start in Nagoya. Boasting a bare concrete construction with wooden inlays, a spacious interior that becomes larger on the upper floors, and a double-height ceiling of corrugated concrete slabs supported by cruciform pillars, the building is marked as a modernist architecture. Furukawa Memorial Hall first served as Nagoya University’s central library until construction was completed on our current library in 1981. It was then repurposed as an archive until 2001, when it was opened to the public as the Nagoya University Museum.

back

豊田講堂  Toyoda Auditorium

1960年に建設された豊田講堂は、築40年を経過して老朽化が進んでいたが、再びトヨタ自動車グループによる寄附を得て、原設計者である槇文彦氏の設計により、2007年に改修工事が実現した。
外観はデザインの保存継承を第一として、打放しコンクリートをはつり、打設する工法により名古屋大学のシンボルとして再生された。また、舞台と客席、空調、音響の改善を行ったほか、東側に建つシンポジオンとの間を室内化し、入学式・卒業式や各種イベントにも対応したアトリウムとした。2011 年には登録有形文化財に認定された。

設計:槇総合計画事務所
施工:竹中工務店
竣工:2008
規模:地上3階・地下1階・8,643m2

Though the Toyoda Auditorium had weathered over the decades following its initial completion in 1960, further donations by the Toyota Motor Group allowed the university to redesign the building by its original architect, Fumihiko MAKI in 2007.
Preserving the iconic look took precedence in updating the building’s facade, cutting back on bare concrete in some places and pouring new concrete in others to allow it to be reborn as the symbol of Nagoya University. In addition to the improvement of the stage and seating, the acoustics, and air conditioning, Symposion, which previously stood separately to the east, was connected with Toyoda Auditorium via an atrium that is now used for entrance/graduation ceremonies and all other kinds of events. In 2011, Toyoda Auditorium was registered as a tangible cultural property.

back

野依記念学術交流館・野依記念物質科学研究館  Noyori Conference Hall / Noyori Materials Science Laboratory

ノーベル化学賞を受賞した野依良治先生の業績を称え、その研究を継承発展し、広く発信するために整備された。日本建築学会賞(作品)受賞者による設計コンペを実施し、飯田善彦建築工房が選定された。施設が建て込むエリアと東部緑地の境界にあたる場所に、緩やかなカーブを描き連続する2 棟の外壁とガラスの壁によって、新たなオープンスペースを生み出している。
物質科学研究館は、最先端の化学系研究実験棟のモデルとして、建物に囲まれた中庭となるテクニカルシャフトを設けることで、自由になった各外壁面が日除け、ガラススクリーンなど、独特の表情を持つ。
学術交流館は、研究集会などを開催するホールや会議室、上階には招へい研究者の長期滞在用宿舎を備える。深い緑地の樹木をできるだけ残すよう、谷筋に沿って楕円形に切り取られたガラス張りの室内空間は、緑に包まれた心地よい場所となっている。

設計:飯田善彦建築工房
施工:銭高・伊藤工JV, 中央電気工事, 日本設備工業(研究館)
小原建設, 岸野電気, 中央設備エンジニアリング(交流館)
竣工:2003
規模:地上7階・7,117m2 ( 研究館), 地上4階・3,485m2 (交流館)

These buildings were designed to not only honor and disseminate the research of Prof. Ryoji NOYORI, Nobel laureate in Chemistry, but to also provide a space where his work may be taken up and developed by future generations of researchers. A competition was held among previous recipients of the Architectural Institute of Japan’s Award to determine who would complete the buildings’ designs, then Iida Archiship Studio ultimately selected. Sitting at the boundary where our main campus facilities meet the forested area to the east, the two buildings with their glass exteriors form a gentle curve and contribute to the sense of a new open space.
A model example of what a cutting edge experimental research facility for chemistry should be, the Noyori Materials Science Laboratory has a distinct look because of the technical shaft that forms a courtyard within the building’s center and the shade provided by its freed outer walls with their glass screens and other features.
The Noyori Conference Hall building boasts a hall and meeting rooms for holding academic conferences and similar events, with residences on the upper floors for long stay invited researchers. Striving to leave the forest untouched, the building’s glass exterior was shaped elliptically to conform to the natural terrain as it runs along a ravine, contributing to a pleasant interior atmosphere engulfed in green.

back

ES総合館  E and S Building

ノーベル物理学賞を受賞した益川敏英先生、小林誠先生が率いる素粒子宇宙起原研究機構と、工学部事務、環境学研究科建築学コース等が入居する総合研究棟である。低層階にはノーベル賞展示室やホール、講義室といった公開性の高い機能、セットバックされた上層階には研究室が入る。学外者や研究者同士の交流を重視し、廊下やエントランスロビーなどの動線空間を創造的研究のための出会いと議論の場とするデザインを行ったほか、アースチューブや自然換気システムなどを導入し、使用後の性能検証を含めた先端的な環境負荷低減のデザインを行った。全館LED・屋上緑化・BEMS を含めた多様な取組は、以降の名古屋大学施設のモデルとなって継承されている。

設計:久米設計, 総合設備コンサルタント
施工:清水建設, トーエネック, 第一設備工業
竣工:2011
規模:地上7階・15,265m2

The E and S Building is a comprehensive research building of Kobayashi-Maskawa Institute for the Origin of Particles and the Universe, which is the home to Nobel laureates in Physics Dr. Toshihide MASKAWA and Dr. Makoto KOBAYASHI, the Graduate School of Environmental Studies’ Department of Architecture, and the School of Engineering’s offices,. The lower floors include 2008 Nobel Prize Exhibition Room, an auditorium, and lecture halls that are open to the public, while the upper floors were designed for research laboratories. The corridors, entrance lobby, and other interior spaces are designed to direct traffic in a manner that increases encounters and discussions, a feature that stresses the importance of exchanges between researchers and visitors from outside the university and encourages creative research. The building also has adopted earth tubes and other natural ventilation systems in its cutting edge design as well as the performance verification system. The building’s implementation of full LED lighting, rooftop greenery, Building Energy Management Systems (BEMS), and various other efforts are serving as examples for future facilities of Nagoya University to follow.

back

NIC(ナショナルイノベーションコンプレックス)  National Innovation Complex

Under One Roof をメインコンセプトとした、産学官の連携研究拠点である。本地域が強みとしているものづくり技術人材と研究人材資源を結集させることにより、世界水準のイノベーション創出を目指すとともに、本学の学術研究・産学官連携推進活動に関わるワンストップサービスを提供する研究施設である。三角形の土地形状を活かしたプランの中央には、三角形のコモンスペースがあり、スタジオ・キッチン・ブラウジング・小上がりなど多様なコーナーが路地空間を形成している。そこでは多分野の研究グループによる多様な活動と移動が錯綜し、新たな人や情報との出会いを生む。西日を遮蔽しダクト類を隠蔽するルーバーで減災館やES 総合館と連続する景観をつくり出している。

設計:日本設計, 総合設備コンサルタント
施工:清水建設, 北陸電気工事, 三機工業
竣工:2015
規模:地上8 階・15,624m2

Taking “Under One Roof” as its main concept, NIC is a research center for industry-academia-government collaboration. By bringing together technicians, researchers, and other resources in manufacturing that are the main strength of our region, the goal of NIC is to be a research facility that produces world class innovation while offering “one stop service” for Nagoya University’s academic research and activities promoting industry-academia-government collaboration. Similarly to the triangular shape of the building’s plot, triangular common spaces are designed at the center of the building, including glass-partitioned studio rooms, reading areas stocked with material for browsing, a break area with a kitchen, and tatami meeting areas (on the upper floors). At these spaces, the varied activities of different research groups complicate one another and give rise to encounters with new people and information. On the building’s exterior, louvers not only shield the building from the setting sun and conceal its various ducts, but also create a pleasant harmony with the designs of the E and S Building to one side and the Disaster Mitigation Research Building to the other.

back

減災館  Disaster Mitigation Research Building

平時は防災・減災に関する「先端的研究」「防災啓発・人材育成」を、非常時は地域を守る「災害対応」を担う施設である。建築的には三角形の狭小敷地に対して雁行形式による平面形、日射遮蔽ルーバー、構造的には基礎階と屋上実験室の免震構造による弾性免震構造、敷地高低差を活かした免震ギャラリー、設備的には年間1次エネルギー消費量の目標設定、都市ガス・プロパン切替型ガスエンジンヒートポンプ、既設共同溝を活用したアースチューブ、デシカント外気処理ユニットの導入といった特徴を持つ。減災カフェなど一般公開から一年で約2 万人が来場する、地域に開かれた施設である。

設計:日建設計
施工:清水建設, 北陸電気工事, 日比谷総合設備
竣工:2014
規模:地上5階・2,898m2p>

The Disaster Mitigation Research Building is a facility that, beyond conducting cutting edge research, promoting disaster preparedness, and training personnel in ordinary times, also takes as its responsibility disaster response efforts to protect the region in extraordinary times. The building has many notable features. Its architectural design includes solar shading flat louvers attached to the flying geese shape (v shape) building standing on the small, triangle shaped lot. Structurally speaking, the building is equipped with elastic earthquake-absorbing technology on its base floor and rooftop laboratories, with a base isolation gallery which makes use of the site's difference in height. Installed in the research building is a gas engine heat pump for converting city-gas and propane, an earth tube which uses previously existing shared gutters, and a special dessicant outer-air processing unit to meet a yearly primary energy consumption target. The Disaster Mitigation Research Building welcomes the public, and with events such as its Gen-science cafe it has attracted about 20,000 visitors in one year since it’s opening.

back

赤﨑記念研究館  Akasaki Institute

赤﨑勇先生(2014 年ノーベル物理学賞)が世界に先駆けて研究開発した青色発光ダイオードの開発にいたる学術成果を記念して、その功績を広く世に伝え、学術創生の重要性を後に続く若い世代に継承すべく、青色発光ダイオードに関する特許実施料収入により建設された。産学連携研究ゾーンの中心施設として、前面に交流広場を設け、広場に面する南東面をレンガの風合いのタイル張りとし、重厚感と落ち着きを持たせるとともに、シャープな金属製の庇、コンクリート打放しの展示室、豊田講堂の時計塔(LED 製)を臨む最上階の赤﨑特別教授室がアクセントとなり、特徴的な外観を構成している。

設計:シーラカンス アンド アソシエイツ
施工:安藤建設, 東邦電気工業, 関林工業
竣工:2006
規模:地上6階・2,299m2

The Akasaki Institute was established in order to commemorate the academic achievements of Dr. Isamu AKASAKI (awarded the 2014 Nobel Prize in Physics) and his strides in research and development that led to the invention of the world’s first blue-light emitting diodes (LEDs). Funded by loyalty income from the patent for blue-light LEDs that Akasaki helped develop, the institute was built in order to share his achievements with a broader audience around the world, and for young researchers of future generations to understand the importance of academic innovation. It serves as a primary facility for the industry-academia collaborative research zone, with a public square set at its front. The south-east wall facing the square is made up of brick-like tiles, giving it a heavy exterior appearance. This is paired with sharp, metal eaves, an exhibition room made of bare concrete, and accented by a special room dedicated to Professor Akasaki on its top floor looking out on the clock tower (made of LEDs) of the Toyoda Auditorium, to give the exterior of the Akasaki Institute a truly unique look.

back
back
Page Top